Dlaczego produkty Bio

Produkty Bio powstają dzięki użyciu metod, w gospodarce rolnej i przetwórstwie, zgodnych z bardzo surowymi regułami ustalonymi przez europejskie rozporządzenia EWG 2092/91 i EWG 834/2007, które wyłączają stosowanie pestycydów, nawozów syntezy chemicznej i GMO, w celu ochrony naszego zdrowia i naszej planety.

W trosce o środowisko i przyszłość naszych dzieci przeprowadzono badania które wykazały, że niektóre zaburzenia i choroby (zwłaszcza układu nerwowego) są spowodowane przez substancje pochodzące z pestycydów, takich jak malation i chlorpiryfos, które znajdują się w żywności konwencjonalnej.

Produkty Bio posiadają nienaruszone właściwości odżywcze i substancje czynne (minerały, witaminy, cukry, itp.), co powoduje wzmocnienie układu odpornościowego i zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii.

W celu zwiększenia wartości produktów ekologicznych, typowo regionalnych, większość przestrzega procedur, które przywracają dawne tradycje ich uprawy i przetwarzania (np. organiczne pomidory, które są suszone naturalnie na słońcu i zachowane w czystej oliwie z oliwek).

Głównym priorytetem rolnictwa ekologicznego jest przyjazny środowisku rozwój z poszanowaniem środowiska naturalnego i dobro w świecie zwierząt, chroniąc nasze podstawowe zasoby (ziemia, woda, powietrze) i bioróżnorodność, ochronę zdrowia konsumentów, którzy są zachęcani do bardziej kompetentnej, zdrowej i zrównoważonej diety.

Rolnictwo ekologiczne oznacza powrót do tradycji i jest pierwszym realnym krokiem do ekologicznemu rozwoju. Organic to nie tylko naturalne, oznacza to również zdrowie, ponieważ procesy organiczne nie używają żadnych form substancji syntezy chemicznej i ściśle przestrzegają stosowanych metod, które szanują naturę, człowieka i świat zwierząt.